Boşanma davaları mevcut evlilik birliğinin hukuksal olarak sona erdirilmesi için yasal bir süreçtir. Bu süreçte çiftlerin birçok konuda doğru kararlar vermesi gerekmektedir. Son derece hassas olan bu durum çiftler tarafından pek çok konuda bilgi edinme ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Genellikle boşanma aşamasında çiftler tarafından merak edilen konular;
- Boşanma süreci nasıl işler?
- Boşanma davası nasıl açılır?
- Anlaşmalı boşanma nedir?
- Çekişmeli boşanma nedir?
- Boşanma sürecinde çocukların durumu nasıl değerlendirilmelidir?
- Boşanma davası ne kadar sürer?
- Boşanma davalarında mal paylaşımı gibi kritik konulardır.
Boşanma Davalarında Sorumluluklar ve Haklar
Evlilik birliğinin resmi olarak sonlandırılması olarak tabir edilen boşanma işlemi, çiftlerin hem haklarının hem de sorumluluklarının belirlendiği hassas bir konudur. Boşanma davasında süreç farklı nedenlerden ötürü değişkenlik göstermektedir.
Boşanma sürecinde tarafların hakları ele alındığında ilk akla gelen madde, herkesin adil bir yargılanma hakkının olduğu şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu durum her iki tarafın da haklarının adil bir biçimde korunmasını sağlamaktadır. Bunun akabinde boşanmada mal paylaşımları konusunda adil kararlar verilmesi gelmektedir. Boşanan çiftler açısından en zor ve hassas konulardan birisi olan çocukların durumu bireysel çıkarlar bir kenara bırakılarak ve çocuklar için en ideal çözümler uygulanarak ele alınmalıdır.
Boşanma aşamasında taraflar dürüstlük ve şeffaflık ilkelerine uymak zorundadır. Boşanma sürecinde mahkeme kararları uygulanırken her iki tarafın ve özellikle çocukların iyiliği yönünde uygulanmalıdır.
Boşanma Davası Açmak İçin Nereye Başvurulur?
Çiftler arasında evlilik birliğinin bitmiş olması ve bu durumun hukuken resmileştirilmesi için açılacak olan boşanma davaları davacı eşin ikamet ettiği yerde bulunan aile mahkemesine yapılan başvurular ile başlatılmaktadır. Bir başka başvuru yeri olarak ise; Boşanma davalarında yetkili mahkemeler çiftlerin son 6 ay birlikte yaşadıkları yer aile mahkemesi olarak bilinmektedir.